Skydda dina bankkort från skimming

Ny teknik är alltid kul, men det öppnar ofta även upp för säkerhetshål som ingen annan tänkt på hittills. Ett exempel är de relativt nya blipparna på betalkorten som gör det möjligt att betala vid betalterminaler genom att blippa kortet. Kul och bekvämt! Men också väldigt osäkert.

Dels kan illasinnade människor använda terminaler för att blippa andra människors kort, och eftersom belopp under 200 kr inte kräver pinkod kommer pengarna dras utan ägarens vetskap.

Men kortinformationen finns även sparat på kortet i klartext, och går att läsa av med en vanlig mobiltelefon och gratis appar. Sen kan den som kommer över informationen handla i ebutiker på internet.

Men med ett skyddskort mot skimming kan man skydda sig.

Att skydda sina bankkort från att bli kopierade är inte svårt. Det finns några olika alternativ.

Ett sätt att skydda sig är att köpa ett RFID-skydd eller skyddskort mot skimming, som det också kallas. Detta är ett kort som innehåller teknik som blockerar signaler som försöker kopiera ett bankkort. Kortet kräver inga batterier. Man stoppar bara in skyddet i plånboken så är man klart. Nu skyddar kortet från att avläsas av obehöriga.

Ett annat sätt, om man inte vill ha ett extra kort i plånboken är att köpa korthållare som har inbyggda skimmingskydd. Det finns allt ifrån enkla korthållare med skydd som bara håller ett eller två kort till plånböcker med inbyggda skydd.