Infographics: Så här ska du göra i olika situationer med anledning av Coronaviruset

Vi är flera månader inne i coronakrisen och många börjar vänja sig vid det nya normala som börjat råda. Men den friare strategin i Sverige har lett till att det kan vara svårt att tolka hur man ska bete sig och förhålla sig till olika situationer beroende på hur gammal man är, om man har luftvägssymptom och om man tillhör en riskgrupp eller inte.

Folkhälsomyndigheten har därför tagit fram en så kallad infographic som sammanfattar vad man kan göra och inte kan göra beroende på vilken grupp man tillhör, för att minska smittspridningen.

KOLLA PÅ BILDEN

Så snabbt sprider sig coronaviruset om vi inte isolerar oss

Det är få som missat att myndigheter och politiker vädjar till sina befolkningar att inte träffas i stora grupper och att människor som är riskgrupper och äldre än 70 bör isolera sig socialt.

Men det finns de som vägrar lyssna på dessa rekommendationer och fortsätter att gå ut på krogen, pubbar och nattklubbar. Speciellt har det i sociala medier spridits bilder på människor som festar på  afterski fullständigt ignorerar alla dessa råd genom att befinna sig mycket tätt nära varandra.

Senare har det även visat sig genom smittspårning att det finns de som blivit smittade på afterski. Nu har de flesta afterski stängt ned och det kommer även diskuteras om det ska komma ett tvång från myndighetshåll för att stänga dem.

En gif från nyzeeländska The Spinoff illustrerar varför man ska undvika all icke-nödvändig social kontakt tills vidare. Det räcker med att en person i snitt smittar två personer för att smittan ska öka exponentiellt. Om vi kan undvika en smitt bromsas smittspridningen väldigt mycket, och det i sig kan göra att sjukvården mäktar med alla sjukdomsfall.

KOLLA PÅ BILDEN